Chleb który wybrać ?

Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju pieczywa, niektóre osoby mają problem z dokonaniem wyboru. Z jednej strony pragną odżywiać się zdrowo, z drugiej zaś mają świadomość tego, że kupne pieczywo zawiera czasem dodatki, których organizm wcale nie potrzebuje. Można piec chleb samodzielnie, jednak nie każdy ma tyle czasu i cierpliwości, aby czekać, aż domowe pieczywo będzie gotowe do zjedzenia. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak zakupy w sprawdzonej piekarni oraz dokładne czytanie etykiet. Zdrowszym odpowiednikiem chleba z białej mąki jest chleb żytni razowy na zakwasie. Sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, ponieważ zawiera dużo błonnika i reguluje przemianę materii. Poza tym dostarcza witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórym jednak nie odpowiada smak razowego pieczywa, które mimo tak wielu zalet, bywa czasami ciężkostrawne. W takiej sytuacji warto sięgnąć po chleb typu graham, pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe.